TARİH KONFERANSLARI KAPSAMINDA “EDİRNELİ GAZİLERİN GÖZÜNDEN KIBRIS BARIŞ HAREKATI” KONUŞULDU

Bölümümüz tarafından düzenlenen Tarih Konferansları (Mezunlarımız Anlatıyor) etkinliğinin 4. konuğu Ayşenur Özbaş oldu. Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin’in moderatörlüğünü üstlendiği konferansta “Edirneli Gazilerin Gözünden Kıbrıs Barış Harekatı” konuşuldu.

Trakya Üniversitesi Merkez Kütüphanesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen konferansın açılışında konuşan Prof. Dr. Nurten Çetin “İlki 25 Nisan 2023 tarihinde gerçekleştirilen ‘Mezunlarımız Konuşuyor’ başlıklı etkinliklerimizin bugün bir konferans serisi haline geldiğini görmek mutluluk verici. Programın bölümümüz için gelenekselleşen bir seri olmasının yanında konferans konuşmacılarımızın bölümümüz içerisinden yetişen lisansüstü eğitimini tamamlamış veya devam eden öğrencilerimizin olması, öz kaynak ve değer üretebildiğimizi göstermesi açısından da önem arz etmektedir. Ayrıca bugün 4. sünü gerçekleştirdiğimiz Tarih Konferansları serisinin ilk kez yüz yüze yapıldığını da belirtmek isterim. Konferanslarımız daha önce genel anlamda II. Meşrutiyet Dönemi, I. Dünya Savaşı ve Erken Cumhuriyet Dönemi’nde Edirne’de Sağlık Politikaları gibi birbirinden farklı konularda gerçekleştirilmiş olup, bugünkü konferansımız Ayşenur Özbaş tarafından hazırlanan ‘Edirneli Gazilerin Gözünden Kıbrıs Barış Harekâtı’ başlıklı yüksek lisans tezini konu edinmektedir. Daha ziyade harekâta katılan gazilerle yapılan sözlü tarih araştırmasına dayanan bu çalışma, yakın Türk tarihinin önemli bir dönüm noktasına ışık tuttuğu gibi tarih biliminin önemli kaynaklarından olan sözlü tarih çalışmalarının değerini göstermesi bakımından da önemlidir.” dedi.

Ayşenur Özbaş, sözlü tarih hakkında bilgi vererek başladığı konuşmasında “Fransız ihtilalinden sonra dünyada tarih yazımı, ulusal kimliğin oluşturulmasının hedefini taşımaktadır. Bu yüzden tarih deyince akademi dünyası haricindeki çoğu insanın aklına savaşların, devlet adamlarının, antlaşmaların tarihinin yazılması gelir. Anadolu’da yüzlerce yıl yaşamış ama tarih kitaplarında yerlerini alamamış insanlar sözlü tarih araştırmalarıyla ele alınmaktadır. Bir ülkenin devlet adamlarının tarihini bilen insanlar, kendi ailelerinin tarihleri hakkında geçmiş iki kuşaktan öteye gidememektedir. Nesiller sözlü tarih sayesinde, aile tarihlerini, yaşanılan yerin tarihlerini öğrenerek kimliklerini tespit ederler. Sözlü tarih ilk planda belgelerin tamamen söz olarak aktarıldığı izlenimini uyandırabilir. Fakat video kayıtları, kıyafetler, eşyalar, fotoğraflar ve diğer tüm materyaller sözlü tarih araştırmaları kapsamındadır.” dedi.

Ayşenur Özbaş, konuşmasının devamında Kıbrıs Barış Harekatı’nda Şehit olan Edirneli askerlerimizin isimlerini belirttikten sonra, Gaziler ile yapmış olduğu görüşme ve görüşme sonucunda elde ettiği verileri paylaştı.


Ek Resimler
Bu içerik 11.01.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 124 kez okundu.