S
TARİH BÖLÜMÜ DIŞ PAYDAŞLAR TOPLANTISI
28 Şubat 2025 tarihinde saat 10.30’da Tarih Bölümü 202 numaralı derslikte, Tarih Bölümü Dış Paydaşlar Toplantısı gerçekleştirildi. Toplantıya bölümümüzün dış paydaşlarından olan Edirne Müzesi Müdürü Şahan KIRÇIN, Edirne İl Halk Kütüphanesi Müdürü Berna ERKAN ve Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Serdar Avcı ve ayrıca bölümümüz Özdeğerlendirme Alt Kurulu üyelerinin yanı sıra tüm öğretim elemanlarımız katılım sağlamıştır.
Toplantı, Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Nurten Çetin’in açılış konuşması ve toplantının gündemi hakkında verdiği bilgiler ile başlamıştır. Toplantı daha sonra Bölüm Başkan Yardımcımız Dr. Öğr. Üyesi Can Tankut ESMEN’in bölümümüzün eğitim-öğretim faaliyetleri, sınav sistemi ile vizyon ve misyonu hakkında gerçekleştirdiği sunum ile devam etti. Bölüm tanıtımının ardından ilgili kurul üyeleri Doç. Dr. Sevtap Gölgesiz KARACA ve Dr. Öğr. Üyesi Ülkü ÇALIŞKAN, bölümümüz dış paydaşları ile mevcut olan işbirliği ve olanakların daha verimli ve aktif şekilde sürdürülebilmesine yönelik açıklamalarda bulundu. Bu kapsamda özellikle program öğrenme çıktıları ile ders programı arasındaki uyumun önemli olduğunun altı çizildi.
Toplantının devamında bölümümüz dış paydaşlarından olan Edirne Müdürü Şahan KIRÇIN, “Maddi Kültür Varlıklarını Koruma” başlıklı bir seçmeli dersin bölüm müfredatına eklenerek, gelecek kuşaklarda bir farkındalık ve bilinç uyandırılmasının önemine değindi. Ayrıca Edirne’de Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı bulunan müzelerden tarih bölümü öğrencilerinin ücretsiz bir şekilde yararlanabileceğine değinerek, bölümümüz eğitim-öğretim faaliyetlerine müze ziyaretlerinin de eklenmesine yönelik görüşlerini dile getirdi.
Edirne Sosyal Bilimler Lisesi Tarih Öğretmeni Serdar Avcı ise konuya orta öğretim üzerinden yaklaşarak uygulamaya geçirilen “Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli”nin çıktıları üzerinden yükseköğretim adayı öğrencilerin mevcut profili hakkında bilgi verdi. Bu kapsamda orta öğretimde tarih derslerinin daha çok kültür ve sosyal tarih bağlamına çekildiğini belirten Serdar Bey, bölümümüzü kazanacak öğrencilerin bu alt yapıya sahip olacaklarını ve dolayısıyla da program öğrenme çıktılarının bu çerçevede düzenlenmesinin tutarlı olabileceğini vurguladı.
Toplantıya katılım sağlayan bir diğer dış paydaşımız Edirne İl Halk Kütüphanesi Müdürü Berna ERKAN ise kütüphanenin daha çok yerel tarih çalışmaları kapsamında kaynak eserler barındırdığını ve tarih bölümü öğrencilerinin kütüphaneyi bu anlamda verimli bir şekilde kullandığını belirtti. Ayrıca yerel tarih çalışmalarının önemine değinen Berna Hanım, bu konuda bölümümüz ile olan diyaloğun artırılabileceğini vurguladı.
Dış paydaşlarımızın görüş ve önerilerinin ardından toplantıya katılım sağlayan bölüm hocalarımız, dış paydaşlar anketi ile eğitim-öğretim faaliyetlerine yapılabilecek güncellemelere dair düşüncelerini dile getirdi. Toplantı, bu tür organizasyonların devam etmesi temennisiyle sona erdi.