SELÇUKLU TARİHİNDE BİR KÜLTÜR DEĞİŞMESİ ÖRNEĞİ OLARAK BABAİ AYAKLANMASI KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Tarih Okulu Topluluğu tarafından “Selçuklu Konuşmaları” kapsamında düzenlenen ve Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer’in konuşmacı olarak katıldığı, “Selçuklu Tarihinde Bir Kültür Değişmesi Örneği Olarak Babai Ayaklanması” adlı konferans, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Prof. Dr. Fehmi Yıldız Konferans Salonu’nda, yoğun bir ilgiyle gerçekleşti.
Konferansın açılışında konuşan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Tarih Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan, “Geçtiğimiz yıllarda ‘Medeniyet Konuşmaları’ adı altında başlattığımız konferanslar dizisine bir yenisini daha ekleyerek, 2018-2019 eğitim öğretim yılına, “Selçuklu Konuşmaları” temasıyla başlıyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu’nun tarih ilgisi ve destekleri neticesinde ortaya çıkan bu çalışma kapsamında, yetkin konuşmacıların katılımıyla, önemli konularda konferanslar düzenliyoruz.  Bu kapsamda, geçtiğimiz yıl, Prof. Dr. Ahmet Taşağıl, Prof. Dr. Alpaslan Ceylan, Prof. Dr. İlhan Erdem, Prof. Dr. M. Hüsrev Subaşı ve Prof. Dr. İlber Ortaylı gibi çok değerli akademisyenler, üniversitemize gelerek öğrencilerimizle buluştu. Yeni dönemde de konferanslara aynı hızla devam etmek istiyoruz. Bu yıl Selçuklu Konuşmaları kapsamında çok değerli akademisyenlerle buluşacağız. Aynı zamanda benim de Hocam olan Marmara Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer’in bugün bizimle birlikte olmasından mutluluk duyuyoruz. Kendisinden toplumsal bir değişim örneği olarak, Selçuklular ve Babai Ayaklanması hakkında önemli bilgiler dinleyeceğiz. Organizasyonun gerçekleşmesinde her daim yanımızda olan ve desteklerini esirgemeyen Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu ve emeği geçenlerle birlikte bizi yalnız bırakmayan kıymetli öğrencilerimize teşekkür ederim.” dedi.
Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer, Edirne’de ve Trakya Üniversitesi’nde bulunmaktan son derece memnun olduğunu belirterek, davetlerinden ötürü Rektör Prof. Dr. Erhan Tabakoğlu başta olmak üzere, Prof. Dr. Ömer Soner Hunkan’a teşekkür ederek konuşmasına başladı. Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer, kültür değişmeleri kavramının bahsinden hareketle konunun, ana kronik ve spesifik taraflarının yanı sıra geriye dönük olarak da 1200’lü yıllarda kavram çalışmaları yapmak için son derece zor bir konu olduğunu vurguladı. Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer, “Tarih, kemikleri bir çukurdan başka bir çukura, bilgileri bir çukurdan diğerine mezar nakliyesi yapmak değildir. Bugünkü temel hedefim, paylaştığım konulara dinleyicilerin de bir soru ve yorum katabilmesini sağlamak” dedi. 
Prof. Dr. Gülay Öğün Bezer sözlerine şöyle devam etti: “Selçuklular, Oğuzlar’ın Kınık boyundan geliyor ve bütün Oğuz boyları bir arada yaşarken, 10. yüzyılın ikinci yarısından itibaren muhtelif sebeplerle göçe mecbur kalıyorlar. Bu macera, 1040 tarihinde Gazneliler ile karşılaşmaları ve Dandanakan Savaşı’nın ardından iktidar kurmaya kadar gidiyor. Devlet kurma olgusu beraberinde başka bir sorunu da getiriyor. Selçuklular’ın İran’da kurduğu devletin çevresinde bulunan sayısız göçebe Oğuz, Türkmen, gibi kimlik ve unsur da, bu iktidar etrafında toplanıyor. Uzun yıllardır göçebe olarak hayatlarını sürdüren topluluklar, ‘Devlet babadır.’ anlayışından hareketle, soydaşlarının devlet kurduğunu duyunca, bu devletin etrafında birikmeye başlıyor. Selçuklular’ın, devlet kurduğu alanda yaşayan halkları ve ahaliyi etnik kimlik ve kültürleri her ne olursa olsun incitmesi söz konusu değil. İkinci husus olarak da Selçuklular, devlet olduktan sonra 80 yıl boyunca bir arada yaşadığı ve birlikte mücadele ettiği soydaşlarına sırtını dönmüyor. Böylece, Büyük Selçuklu Sultanları’nın ve hanedanların ileri gelenlerinin öncülüğünde, Türkmenler için bir yurt bulmak üzere Bizans Anadolu’su hedef alınıyor ve Oğuzlar’ın ve Türkmenler’in Anadolu’yu yurt tutmak üzere hareketi başlıyor.”
Ek Resimler
Bu içerik 30.10.2018 tarihinde yayınlandı ve toplam 779 kez okundu.