S
II. MEŞRUTİYET ve ERKEN CUMHURİYET DÖNEMİNDE KADIN
Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü tarafından düzenlenen “Mezunlar Konuşuyor-1” programı kapsamında “II. Meşrutiyet ve Erken Cumhuriyet Döneminde Kadın” konulu konferans gerçekleştirildi.
Moderatörlüğünü Tarih Bölümü bölüm başkanı Prof. Dr. Nurten Çetin’in üstlendiği, Trakya Üniversitesi Tarih Bölümü doktora öğrencisi Fatih Belgi’nin konuşmacı olarak yer aldığı program çevrim içi olarak yapıldı.
Fatih Belgi, “II. Meşrutiyet ve Erken Cumhuriyet Döneminde Kadın” başlıklı konuşmasında Osmanlı’dan Cumhuriyet’e uzanan kadın hareketi tarihinin hak temelli kökenlerinin Tanzimat ile birlikte sosyal yaşamda gerçekleşen belirgin dönüşümlerde aranması gerektiğini vurguladı. Tanzimat sonrasında Batı toplumsal modeline yöneliş, kadının toplum içindeki yerinin tartışılmaya başlandığı bir eşik kabul edildiğini ifade eden Belgi, Tanzimat’tan Meşrutiyet’e kadar yürütülen tartışmaların dergi ve gazete yayınları etrafında geliştiğine vurgu yaptı. II. Meşrutiyet’in ilanıyla yayıncılığın artması ve cemiyet hayatının yaygınlaşması kadın hareketi tarihimizde önemli ölçüde katkı sunan gelişmeler dizini olarak ele alındı ve kadın haklarının kazanılması adına önemli bir eşik olduğu vurgulandı. Devam eden süreçte Balkan Savaşları, Cihan Harbi ve Milli Mücadele hareketinin yaşanması kadınların hem cephe de hem de cephe gerisinde üstlendiği rolleri nedeniyle siyasal ve toplumsal düzeyde yeni kazanımlar elde etmesini hızlandıran gelişmeler olarak değerlendirildi.
Cumhuriyet döneminde yasal olarak elde edilen kazanımların tarihsel arka planını Tanzimat yıllarına kadar geri götürülmesinin mümkün olduğuna dikkat çeken Belgi, kadınların bu dönemde eğitim, çalışma, seçme-seçilme, sivil yaşama dâhil olma, evlilik gibi birçok konu üzerine tartışmalar yürüttüğünü ve kadınların toplumsal düzeydeki eşitsiz konumuna güçlü ifadelerle itiraz ettiğini aktardı.
Konferans soru-cevap bölümüyle sona erdi.