HORASAN’DAN DİYAR-I BEKR’E TÜRKMENLER KONFERANSI GERÇEKLEŞTİRİLDİ

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü ve Sağlık Kültür Spor Daire Başkanlığı Tarih Okulu Topluluğu tarafından “Selçuklu Konuşmaları” kapsamında düzenlenen ve Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Adnan ÇEVİK’in konuşmacı olarak katıldığı, “Horasan’dan Diyar-ı Bekr’e Türkmenler” adlı konferans Trakya Üniversitesi Devlet Konservatuarı Konferans Salonu’nda gerçekleşti.
Anadolu’nun Türkiye oluş süreci hakkında bilgi veren Çevik şunları kaydetti; “Anadolu’nun Türkiye oluşunu biz ortaçağ tarihçileri üç döneme ayırarak anlamaya çalışıyoruz. Anadolu’nun Türkiye oluşu 1071 Malazgirt’le başlayıp 13. yy sonlarına hatta 14. yy ortalarına kadar gelen üç yüz yıllık bir evredir. Bu üç yüz yıllık evre de yüzer yıllık üç döneme ayrılmıştır. Bunlardan ilki Malazgirt zaferi sonrası Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde ortaya çıkan ilk Türk siyasi teşekküllerini temsil edecek olan beylikler devridir. Biz buraya “Birinci Beylikler” diyoruz. Bunlar, Malazgirt’ten hemen sonra başlayan ve 12. yy ortalarına kadar etkin bir şekilde varlıklarını sürdüren ve bazıları 13. ve 14. yüzyıla kadar siyasi hayatını sürdürecek olan beyliklerdir. Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde hüküm süren bu beylikler Danişmentliler, Mengücekliler, Saltuklular, Ahlatşahlar ve Artuklular’dır. İkinci dönem, Selçuklu hanedanının asi çocukları dediğimiz Kutalmışoğulları’nın Anadolu’ya girip, İznik’e kadar Bizans’ın burnunun dibine kadar girerek,  1071 Malazgirt Savaşı’ndan 4 yıl sonra 1075 yılında İznik merkezli bir devlet kurdukları, “Selçuklu Çağı” dediğimiz 100 yıllık bir “Anadolu Selçuklu” dönemidir. Üçüncü evre ise Moğol istilası ile Selçuklu merkezi otoritesinin 1243’te Kösedağ’da yıkılmasıyla, 1220’lerden itibaren Anadolu’ya Orta Asya’dan göçen Türkmen Oğuz kitlelerinin, uç adını verdiğimiz Sinop’tan Antalya’ya kadar bir hilal şeklinde yayılarak Batı Anadolu’yu fethetmeleriyle “İkinci Beylikler” dönemi yaşanır. Batı Anadolu’da kurulan Menteşeoğulları, Aydınoğulları, Saruhanoğulları, Karesioğulları, Karamanoğulları ve Germiyanoğulları gibi 16’ya yakın beylik ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu’da başlayan hikaye, Anadolu’nun en doğusu ve en batısının Türkleşmesi süreci tamamlanır. Anadolu’nun Türkiye olarak anılması İkinci Beylikler dediğimiz bu dönemdir ve Osmanlı Devleti de bu beylikler döneminden çıkacaktır.”

Bu içerik 02.01.2019 tarihinde yayınlandı ve toplam 487 kez okundu.