“GEÇİLEMEYEN CEPHE ÇANAKKALE” KONFERANSI

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü, 109. yılını idrak ettiğimiz Çanakkale Zaferi’ni “Geçilemeyen Cephe Çanakkale” konferansıyla andı. Tarih Bölümü tarafından düzenlenen konferansa Askerî Tarihçi Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN konuşmacı olarak katıldı.

Online olarak gerçekleştirilen program, bölümümüz başkanı Prof. Dr. Nurten ÇETİN’in günün anlam ve önemine dair yaptığı konuşmayla başladı. Prof. Dr. Nurten ÇETİN, konuşmasına başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimizi anarak giriş yapmış, Çanakkale Zaferi’nin sahip olduğu önemi dönemin tanıklarının ifadeleriyle aktarmıştır. Prof. Dr. Nurten Çetin daha sonra programın konuşmacısı olan Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN’ın biyografisi ve çalışmaları hakkında kısaca bilgi vererek sözü kendisine bırakmıştır.

 Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN, Türk tarihinin en önemli dönüm noktalarından biri olan Çanakkale Zaferi’ni anarak başladığı sözlerine, Çanakkale Cephesi’nin deniz muharebelerine değinerek giriş yapmıştır. Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN, I. Dünya Savaşı’nda Osmanlı Devleti’nin birden çok cephede savaşa girdiğini fakat bu cepheler arasında Çanakkale’nin stratejik konumu ve önemi itibarıyla ön plana çıktığını belirtmiştir. 18 Mart 1915 günü İtilaf Devletleri’ne ait donanmanın Çanakkale Boğazı’na girerek Büyük Filo ile gerçekleştirdikleri kapsamlı taarruzun, boğazın her iki yakasından atılan toplar ve Nusret Mayın Gemisi’nin Karanlık Liman’a döşediği 26 mayın ile püskürtüldüğünü ifade eden Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN daha sonra savaşın kara muharebeleri hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir. İtilaf Devletleri’nin Çanakkale’de gerçekleştirdiği kara muharebelerinin General Hamilton tarafından komuta edildiğini belirten Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN, düşmanın tıpkı denizde olduğu gibi karada da başarısız olduğunu ve Çanakkale’nin her iki muharebede de geçilemediğini belirterek, konuşmasının sonunda savaşın sonuçlarına değinmiştir. Akabinde Prof. Dr. Nurten ÇETİN, bu önemli günde vermiş olduğu bilgiler için Doç. Dr. Güzin ÇAYKIRAN’a üniversitemiz, fakültemiz ve bölümümüz adına teşekkür ederek, programı şu sözlerle sonlandırmıştır; Zaferimiz Kutlu Olsun!”

Ek Resimler
Bu içerik 18.03.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 34 kez okundu.