EDİRNE VE EDİRNE'NİN TARİHİ TOPOĞRAFYASININ OLUŞUMU KONULU KONFERANS GERÇEKLEŞTİRiLDİ

Bölümüz tarafından Prof. Dr. Gönül Cantay eşliğinde 5 Haziran 2024 tarihinde saat 14.00’de 201 numaralı derslikte “Edirne ve Edirne'nin Tarihi Topoğrafyasının Oluşumu” konulu konferans gerçekleştirildi. Bölümüz tarafından yapılmakta olan “Tarih Konferansları”nın 6.sı olan bu etkinlik, bölüm başkanımız Prof. Dr. Nurten Çetin, tarih ve sanat tarihi bölümü öğrencileri, akademisyenleri ve konuya ilgi duyan emekli öğretim üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi ve yoğun bir ilgiyle takip edildi.

Bölüm başkanımız Prof. Dr. Nurten Çetin, konferans öncesinde konuşmacı Prof. Dr. Gönül Cantay hakkında bilgi verdikten sonra, konferansın amacına yönelik açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Nurten Çetin, öğrencilerin bu tür bilimsel etkinliklerden istifade etmesi gerektiğini ve bu etkinliklerin Edirne’nin tanınması için büyük bir fırsat olduğundan söz ederek sözlerini şu şekilde sürdürdü; “Özellikle alanında uzman akademisyenler tarafından Edirne tarihini askeri, sosyal, ekonomik ve kültürel açıdan aydınlatılmasına katkıda bulunmak temel gayemizdir. Şehir halkıyla yani Edirne halkıyla üniversiteyi birleştirmek, öğrencilerimizin şehri tanımaları, Osmanlı Devleti'ne 92 yıl başkentlik yapmış ve Osmanlı’dan cumhuriyete uzanan süreçte çok önemli görevler üstlenen Edirne’yi tanımalarını sağlamaktır. Bundan sonra öğrencilerimizin yapacakları araştırmalarda kolaylıklar sağlamak ve onlara araştırma yapabilecekleri konularla ilgili bilgiler vermek temel hedef olarak belirlenmiştir”.

Tarih öncesi çağlardan günümüze değin geniş bir perspektifte Edirne şehrinin topografyasını ele alan Prof. Dr. Gönül Cantay, özellikle şehir topografyasının yüzyıllar içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümlerden söz etti. Bu hususta Meriç Nehri’nin önemine değinen Cantay, nehrin Edirne’yi bir kara şehir olmaktan çıkararak bir kıyı şehri olmasına imkân tanıdığını belirtti. Edirne topografyasının en önemli unsurlarından biri olarak gösterdiği Meriç Nehri’nin büyük bir deltaya sahip olduğunu ifade eden Cantay, nehrin Edirne’ye ulaşıncaya kadar pek çok limana sahip olduğunu ve bu hattın 32 kilometre uzunluğa sahip olduğunu aktardı. Nehrin sahip olduğu bu özellik nedeniyle Ege, Akdeniz ve Batı Anadolu’dan gelen ticari ürünlerin Meriç Nehri vasıtasıyla iç bölgelere ulaştırıldığını belirtti.  Ticari taşımacılık faaliyetleri sayesinde Akdeniz ve Karadeniz’i birbirine bağlayan önemli bir işleve sahip olan Meriç Nehri’nin önemine vurgu yapan Cantay, bu konudaki tespitlerinin yıllarca süren çalışmalarının bir sonucu olduğunun altını çizdi.

Konferans, sorulan soruların ve devamında Bölüm başkanımız Prof. Dr. Nurten Çetin’in, Prof. Dr. Gönül Cantay’a teşekkür takdim belgesini sunmasının ve hatıra fotoğrafının çekilmesiyle son buldu.

 

Ek Resimler
Bu içerik 06.06.2024 tarihinde yayınlandı ve toplam 115 kez okundu.