ARŞ. GÖR. DR. ŞEYMA DERECİ'NİN KİTABI YAYIMLANDI

Bölümümüz öğretim elemanı Dr. Şeyma Dereci'nin Dünya-Ekonomi sistemi Bağlamında XIX. yüzyılda Beyrut Limanı adlı kitabı Türk Tarih Kurumu Yayınları tarafından yayımlandı.
Limanlar, şehrin fiziksel ve sosyal yapısında karmaşık ilişkileri gösteren şehir alanının inşa formunda bir değişim ve etkileşim oluşturur. Sadece coğrafi mekânlar olarak değil, toplumsal mekânlar olarak da ele alınması gereken alanlar olarak varsayılabileceği için daima karşılıklı etkileşimin yeni bir çeşidini yaratan ticari bağlantılar üzerinde dünya-ekonomi sistemine imparatorluğun eklemlenmesini kolaylaştıran bir alan olarak değerlendirilebilir. Liman-şehir olarak Beyrut’un dünya-ekonomi sistemine entegrasyonunun mümkün olup olmadığı üzerinde durulan bu çalışmada, ondokuzuncu asırda Osmanlı liman kentlerinde Avrupa ile ticari, ekonomik ve hatta sosyal ilişkiler ağının yoğun bir şekilde artması ve kapitalist bir ekonomik yayılmacılığın tesirinin hissedilmesinden ötürü, hegemonik gücün Batı Avrupa’da konuşlandığını kabul eden ekonomik bir paradigma eksenine dayanan bir yaklaşımı referans alarak bir Osmanlı limanına odaklanılmaktadır. Bu yaklaşımdan istifade ederek Beyrut Limanı’nın dünya-ekonomi sisteminin bir parçası olması ve bu süreçten itibaren liman alanı çevresinde yaşanan ilişkiler ağı üzerinde durulmaktadır.  

Özellikle dış ticaretin en önemli istasyonlarından olan limanlar, ondokuzuncu asırda Osmanlı kentlerinde en çok değişim ve dönüşüm geçiren alanlar haline geldiler. Bu süreçte Beyrut Limanı’nın ticaret hacmi artarken sosyal ve entelektüel yapısı da hızla dönüşüm geçiren bir uluslararası ticaret limanı hâline gelmesi kaçınılmazdı. Doğu Akdeniz’de küçük bir sahil kasabası iken kıyı şeridindeki ticari işlemlerin daha yoğun olduğu limanları geride bırakarak Osmanlı’nın ticaret hacmi en yüksek limanlarından biri oldu, hatta Akdeniz’in Doğu şeridindeki limanlar arasında birinci sıraya yükselerek bölgesinin önemli bir politik merkezi hâline geldi. Gerçekleşen dönüşümün Beyrut ve Suriye bölgesinin dünya-ekonomi sistemine katılmasının bir sonucu olduğu varsayılarak, bu kitapta ampirik ve teorik bir bağlamda Beyrut Limanı’nın gelişim süreci değerlendirilmektedir. 
Bu kıymetli çalışmasından dolayı öğretim elemanımızı kutluyoruz.
Resim

Bu içerik 08.06.2023 tarihinde yayınlandı ve toplam 206 kez okundu.